Prezentarea expozitiei

In anul 2012, Muzeul Cinegetic al Carpatilor ,,Posada"a organizat doua expozitii:

    - o expozitie permanenta care are ca tematica - fauna exotica. Piesele etalate in aceasta expozitie fac parte din patrimoniul Muzeului Cinegetic al Carpatilor ,,Posada" , ele nefiind elemente de vanatoare.
    - o expozitie temporala care are ca tematica: ARME DE LUPTA SI VANATOARE.
Ambele expozitii au rol de informare si cunoastere.

PREZENTARE EXPOZITIE PERMANENTA

    Tematica care sat la baza realizarii acestui muzeu are ca scop de a prezenta preocuparea pentru vanatoare din cele mai vechi timpuri: preistorice si istorie cu toata evolutia respectiva pana astazi. In acest sens dovezi arheologice si istorice vor sublinia ideea de continuitate pe aceste meleaguri.
  Importanta si existenta valoroaselor colectii de trofee de vanatoare aflate in depozitele muzeului au impus infiintarea unui muzeu de vanatoare.
Traditia cinegetica isi are sorgintea in bogatul evantai faunistic din spatiul carpato -  danubiano - pontic si reprezinta o viguroasa componenta a spiritualitatii noaste nationale.
Muzeul prezinta in mod sistematic potentialul cinegetic al Carpatilor Romanesti. Vanatul romanesc este pus in evidenta de calitatea trofeeor, astfel Romania ocupand primele locuri ca numar de medalii obtinute: record mondial la capra neagra in 1937 la Expozitia Internationala de la Leipzig,  record mondial la cerb in 1981 la Expozitia de la Plodiv, recorduri mondiale la craniu si blana de urs, cat si la blana de lup in 1985 la Expozitia de la Brano etc.

    Centrul de interes al acestei expozitii il ocupa etalarea de trofee, pe specii, dupa criteriul importantei cinegetice si spectaculozitatii lor ( capra neagra, caprior, cerb comun, cerb lopatar, mistret, urs, lup, vulpe, pisica salbatica si rasul, muflon).

    In expunere se acorda atentie si evidentierii comportamentului animal ca expresie a legaturii sale cu mediul natural, comportamentul social de grup si a celui legat de reproducere ilustrat cu piese naturalizate si texte.
Sunt etalate in expozitie si anomalii - mutatii genetice care reflecta rolul vanatorului. in gestionarea echilibrata a fondului cinegetic romanesc.

     Pentru raportarea trofeului la individul intreg, sunt expuse biotopuri pentru fiecare specie in parte. speciile amintite ( exemplare impaiate) sunt infatisate in mediul lor natural.

    Harta cinegetica a Romaniei prezinta aria de repartitie a fiecarei specii.
Seria exponatelor se incheie cu pasari rapitoare, de interes cinegetic: bufnita, corbul, dropia, cocosul de munte, fazanul si cateva pasari de apa. 
In balti si in lacuri, dar mai cu seama in Delta Dunarii, alaturi de rate si gaste care formeaza obiectul principal al vanatorii in acest mediu acvatic, traiesc o sumedenie de pasari care desi nu se vaneaza, sunt monumente ale naturii. Pot fi vazute: cormoranii, corcodeii, tiganusii, starci, becatine lebada de vara, gasca de semanatura.
Partea de pescuit cuprinde unelte in original pentru a scoate in evidenta compartimentele de pescuit. 

Ani si recorduri, specii si comportamente ale acestora, arealuri de miscare a vanatului, diplome si multe alte date despre tot ce inseamna fauna cinegetica, de la malul Marii pana in Campia Banatului sau de pe malurile si din Delta Dunarii, pana in varf de munte, sunt redate cu placere vizitatorului.

Muzeul Cinegetic al Carpatilor ,,Posada" este un adevarat sanctuar al trofeelor vanatoresti, precum si arta expunerii muzeale.

ARME DE LUPTA SI VANATOARE


Vanatoarea , din totdeuna, a fost o preocupare ce a incantat existenta multor oameni. A fost numita ''sportul regilor'' si de-a lungul timpului oamenii i-au dedicat: zei, sculpturi, picturi, scrieri nemuritoare si opere celebre unde putem regasi pasiunea omului pentru vanatoare :"Vanand noi petrecem o viata ferice"-Corul vanatorilor din opera Freishutz de Weber. Armele au avut si au o deosebita importanta in istoria si dezvoltarea umanitatii. Arma a fost singura unealta care a fost dezvolata continuu, fara intrerupere. Expozitia cuprinde unelte si arme de vanatoare ce variaza de la pumnale, buzdugane, varf de lance, sabie pana la pistoale cu cremene si pusca cu cremene si capsa.
Iataganul, de provenienta orientala, avand lama incovoiata si realizata din otel de cea mai buna calitate, cu un singur tais dispus pe muchia interioara a lamei. Calitatile tehnice sunt: forta de lovire si spintecare. Iataganele erau purtate de obicei in teci manufacturate din metal sau lemn, imbracate in piele sau metal si intarita cu garnituri metalice.
Sabia este arma taioasa formata dintr-o lama lunga de otel, ascutita la varf cu un singur tais fixata intr-un maner. Denumirea vine din limba bulgara-sabja.
Buzduganul(arma) provine din turca "bozdogan". Este o arma alba formata dintr-o ghiulea de fier de cca 10-15 kg, asezata intr-o coada de lemn sau legata cu un lant.A fost folosit ca insemn a puterii suverane si apoi s-a transformat in sceptru.
Pumnalul, arma folosita la inunghiat si taiat. De-a lungul lamei sunt motive zoomorfe sau geometrice incrustate pe lama . Dimensiunile variaza intre 25 si 35 cm lungime.
Coiful (din latina cofea) este un acoperamnat confectionat din piele sau metal pentru protejarea capului , purtat in trecut de ostasi in timpul luptelor. Interesante sunt lucrurile unei armuri, unde circula multe “legende” in legatura cu greutatea lor.
Pistolul cu cremene este pistolul cu teava cea mai lunga ajutand la imbunatatirea preciziei. La vremea aceea tevile nu erau ghintuite, adica nu aveau in interior canalul elicoidal care imprima glontului o miscare de rotatie necesara unei traiectorii stabile. Glontul era o bila din plumb care se incarca pe teava, la fel ca praful de pusca si caltii. Era bogat decorat, mai ales la termintaia manerului.
Pistolul cu capsa Era mai sigur evitandu-se exploziile necontrolate care puteau ranii pe tragatori si putea fi folosit pe vreme umeda sau ploaie. In plus, la acest model se observa si aparitia aripioarei de ochire, aflata la extremitatea tevii.
Pusca cu cremene Aceasta pusca a aparut la sfarsitul anilor 1500 si a devenit cel mai raspandit tip de arma de foc la vremea respectiva. Pusca cu cremene a fost popular mult timp , aproximativ 350 ani.